
آموزش ویرایش عکس با Adobe Lightroom
Lightroom
همانطور که در تصویر ۱ مشاهده میکنید در بالای صفحه و در قسمت راست Lightroom منوهای مختلفی وجود دارد که مهمترین آنها Library و Develop هستند (نسخهای که من از آن استفاده میکنم Lightroom 3 است که تفاوت عمدهای با نسخههای پیشین ندارد). قسمت Library همانطور که از اسمش پیداست محلی برای نگهداری و دسترسی آسان به عکسها است و با کلیک روی دکمه + در کنار عبارت Folders میتوانید پوشههای عکس را به آن بیافزایید. Develop نیز که هسته اصلی Lightroom است محل ویرایش عکسها و انجام هر گونه عمل اخلاقی و غیراخلاقی با عکسها است! به تعبیر دیگر اگر عکسها را مواد اولیه در نظر بگیریم، بخشهای Library و Develop را میتوانیم به ترتیب انبار و کارگاه فرض کنیم.
تصویر ۱
اعمال تغییرات اولیه
۱–کراپکردن و تنظیم خط افق
به شخصه هنگام عکس گرفتن سعی میکنم کادر را طوری ببندم که بعدا نیازی به برش و یا همان کراپ کردن عکس نباشد. اما در صورت نیاز، کراپ کردن عکس به کمک Lightroom به آسانی امکانپذیر است. این توضیح را لازم میدانم که در هنگام کراپ کردن عکس به قانون یک سومها و اینکه عنصری در کنارههای تصویر قطع نشود دقت کنید. از سوی دیگر تا جای ممکن فضای خالی اطراف سوژه را کمتر کنید. البته همانطور که میدانید این قوانین همیشه تضمین کننده زیبایی یک اثر نیستند و میتوان در مواردی آنها را زیر پا گذاشت. با این توضیح میروم به سراغ شرح مراحل کراپ کردن یک عکس در Lightroom. بدین منظور ابتدا عکس مورد نظر خود را در Library مشخص کنید و سپس روی عبارت Develop کلیک کنید تا وارد بخش ویرایشگر Lightroom شوید (تصویر ۲).
تصویر ۲
در این بخش ابزار ویرایش در ستون سمت راست قرار گرفتهاند و در سمت چپ مهمترین قسمت Presets است که به منظور اعمال تغییرات از پیشتنظیم شده مورد استفاده قرار میگیرد (در مورد Presets در آینده صحبت خواهم کرد). همانطور که در تصویر ۲ مشخص است من عکس زیر را برای توضیح مراحل مختلف ویرایش در نظر گرفتهام.
برای کراپ کردن این عکس در ستون سمت راست روی آیکون مستصیل مشبک Crop Overlay کلیک میکنم تا تنظیمات مربوطه نمایش داده شود (تصویر ۳). قبل از هر چیز بهتر است از بسته بودن آیکون قفل مطمئن شوید تا تغییرات با حفظ نرخ نسبت تصویر (Aspect ratio) استاندارد و اولیه اعمال شود. اکنون با بردن ماوس به گوشه و یا کنارههای تصویر میتوانید عکس خود را به دلخواه کراپ کنید. اگر کراپ جدید را نمیپسندید میتوانید با استفاده از ترکیب Ctrl + z در ویندوز و یا Command + z در مک به حالت قبل برگردید. برای بازگشت به حالت اولیه نیز میتوانید روی دکمه Reset (تصویر ۳) کلیک کنید. توجه داشته باشید که در صورت نیاز با تغییر مقدار Angle (زاویه) میتوانید خط افق را در عکس خود اصلاح کنید و یا به عبارت دیگر عکس خود را صاف کنید. تصویر ۴ کراپ شدهی عکس اصلی است.
تصویر ۳
تصویر ۴
۲– تنظیم White Balance
گاهگاه به دلیل تنظیم نبودن White Balance دوربین و یا عدم تشخیص صحیح دمای محیط توسط دوربین، رنگهای عکس گرفته شده غیرطبیعی هستند. این مشکل در بسیاری از ویرایشگرهای عکس در نظر گرفته شده و به آسانی قابل حل است. در Lightroom تنظیمات مربوط به White Balance در قسمت Basic قابل دسترس هستند (تصویر ۵). همانطور که مشاهده میکنید در مقابل عبارت WB براساس شرایط محیط میتوانید یکی از موارد پیشنهادی مانند Auto (تنظیم خودکار)، Daylight (نور روز)، Cloudy (ابری)، Shade (سایه)، Tungsten (لامپ تنگستن)، Fluorescent (لامپ فلورسنت) و Flash (فلاش دوربین) را انتخاب کنید. اگر هیچ یک از موارد فوق نظر شما را به خود جلب نکرد میتوانید بطور دستی و دلخواه Temp و Tint را تغییر دهید. به تدریج چشمان شما از این بابت تقویت خواهد شد و دقیقترین انتخاب را خواهد کرد. در این قسمت من ترجیح میدهم عکس مورد نظر را دستنخورده باقی بگذارم و به انتخاب دوربین (As Shot) استثنا این بار احترام میگذارم!
تصویر ۵
اعمال تغییرات پیشرفتهتر
۱– کاهش نویز
یکی از مشکلاتی که عکسهای دیجیتال با آن مواجه هستند نویز است. خصوصا اگر دوربین شما حرفهای (DSLR) نباشد و در ISO بالایی عکاسی کنید این مسئله بیشتر محسوس خواهد بود. در Lightroom این مسئله در نظر گرفته شده است و از طریق قسمت Detail قابل حل است (تصویر ۶). به عنوان مثال من در مورد عکس مورد نظر، کمی میزان Luminance را افزایش میدهم (عدد ۲۰). توجه داشته باشید که افراط در افزایش Luminance به محو شدن عکستان میانجامد و جزییات از بین میروند.
تصویر ۶
۲– تنظیم وضوح عناصر عکس
در Lightroom و در قسمت Basic (تصویر ۵) قابلیتی وجود دارد به نام Clarity که به کمک آن میتوان وضوح عناصر عکس را تغییر داد. به عنوان مثال برای عکسهای عروسی میتوانید با کم کردن Clarity که به محو شدن عکس میانجامد، رنگ و لعاب عکسهای عاشقانه را دوچندان کنید! از این روش برای کاهش نویز نیز میتوانید استفاده کنید. در مورد این عکس من Clarity را به میزان هفتاد افزایش میدهم.
۳– تنظیم نور، رنگ، روشنایی، کنتراست، سایهها و …
این قسمت اصلا به منظور ماستمالی کردن مطلب نیست! واقعیت این است که بخش اصلی بازی کردن با تنظیمات از اینجا آغاز میشود. به عنوان مثال شما باید مدام تنظیمات مختلف در بخش Basic مانند Exposure ،Brightness ،Contrast ،Blocks و … به همراه تنظیمات موجود در بخش Tone Curve (تصویر ۷) را تغییر دهید تا در مجموعه به نتیجه مطلوبی دست یابید. به عبارت دیگر این تنظیمات به یکدیگر وابسته هستند. در مورد عکس مورد نظر، من ابتدا کمی کنتراست را افزایش میدهم (عدد ۴۰). سپس Exposure را برای روشنتر شدن عکس به میزان ۰٫۲۰+ افزایش میدهم. بخش Tone Curve را نیز به مانند تصویر ۸ تغییر میدهم. توجه داشته باشید که مشکل Over exposed (نقاطی که بر اثر شدت نور کاملا سفید شدهاند) معمولا با کاهش Highlights قابل حل است. از سوی دیگر برای مدیریت قسمتهای تاریک و سایهروشنها میتوانید از Darks و Shadows استفاده کنید. برای تنظیم شدت و غلظت رنگ نیز میتوانید Vibrance و Saturation را در انتهای قسمت Basic تغییر دهید.
تصویر ۷
تصویر ۸
۴– افزایش میزان توجه بیننده به سوژه
یکی از روشهایی که به کمک آن میتوان میزان توجه بیننده به سوژه را افزایش داد به خصوص در عکسهای پرتره، تیره کردن گوشههای تصویر است. این کار در Lightroom در قسمت Effects قابل انجام است (تصویر ۹).
تصویر ۹
نتیجه اعمال تنظیمات فوق را در تصویر ۱۰ مشاهده میکنید.
تصویر ۱۰.
منبع : سایت ديد نزديک
نظر دهید